It is currently Sun Dec 15, 2019 6:26 am




Post new topic Reply to topic  [ 6 posts ] 
Author Message
 Post subject: 4wd system went away?
PostPosted: Sun Sep 29, 2019 1:59 pm 
Offline
Supporting Member
User avatar

Joined: Tue Sep 04, 2018 1:36 pm
Posts: 17
Wondering if anyone has any ideas on what could have caused this. Was in 4HI and went to shift into 4LO. Everything was fine, but it didn't shift and then the section of the dash with the 4wd indications went blank. i couldn't get any indication that it was doing anything when I tried to select 4LO or 4HI or 2WD. It seemed to be in 4Hi for a while, then later it was obviously in 2WD. Once we got back to the road, I turned the ignition off and the indicator section came back, but was out-of-synch with the selector switch. Put the selector to 2wd and then drove it a bit, shifting between modes with no problems. 2nd day driving harder roads at VOBS with no problems.

Any ideas?

_________________
Xterra Album on facebook


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: 4wd system went away?
PostPosted: Sun Sep 29, 2019 2:04 pm 
Offline
Club Vice President
User avatar

Joined: Wed Oct 06, 2010 8:28 pm
Posts: 4286
Location: West Hartford, CT
Sounds like some sort of a sensor issue. And what’s VOBS?


Sent from my iPhone using Tapatalk


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: 4wd system went away?
PostPosted: Sun Sep 29, 2019 2:23 pm 
Offline
Supporting Member
User avatar

Joined: Tue Sep 04, 2018 1:36 pm
Posts: 17
After reading the NSM, blanking out the indicator section is expected when there's a 4WD fault - that just caught me by surprise, I was expecting something on that display.

I just checked my OBDC and it doesn't have any stored codes. So I'm guessing I'm not going to be able to figure out what the fault was since it cleared. Anything to keep an eye on? Connections that come loose, somthing that might be "about" to fail that could be replaced.....

VOBS is Vermont Overland Birdwatching Safari, an three day overlanding/off-road event to explore Vermont's class IV roads. It was a lot of fun, except for the hour or so that I didn't have 4WD.

_________________
Xterra Album on facebook


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: 4wd system went away?
PostPosted: Mon Sep 30, 2019 3:01 pm 
Offline
Club President
User avatar

Joined: Mon Mar 31, 2008 10:54 am
Posts: 8819
Location: Brockton, MA
As Suresh said, it could have been a sensor. When I had a similar issue a couple years ago, I believe one of the ABS sensors in one of the front hubs was bad, so I ended up buying a new hub - which is cheaper than buying the sensor itself.

When you get a chance, bring it to a Nissan shop to troubleshoot it further. They should be able to diagnose it.

_________________
Welcome Aboard the Black Pearl!


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: 4wd system went away?
PostPosted: Mon Sep 30, 2019 10:39 pm 
Offline
Global Moderator
User avatar

Joined: Wed Oct 05, 2011 6:52 am
Posts: 3192
Location: Willoughby, NH
MtDewMike wrote:
As Suresh said, it could have been a sensor. When I had a similar issue a couple years ago, I believe one of the ABS sensors in one of the front hubs was bad, so I ended up buying a new hub - which is cheaper than buying the sensor itself.

When you get a chance, bring it to a Nissan shop to troubleshoot it further. They should be able to diagnose it.

Solid. Have it checked out for safety sake and the wallet!


Sent from my iPhone using Tapatalk Pro


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: 4wd system went away?
PostPosted: Tue Oct 01, 2019 9:13 am 
Offline
Supporting Member
User avatar

Joined: Mon Jun 24, 2013 8:48 am
Posts: 205
Location: New Milford, CT
Could be a sensor or the control module on the back on the T-Case.

If the ABS sensor goes South, you should still have the display in the cluster, it'll just flash when trying to go into 4WD and the ABS and Slip lights should be on.

Check all 4 corners to make sure there are no wire breaks and then take a look at the back of the T-case, black module on the left hand side, make sure those plugs are hooked up and not damaged.


Top
 Profile  
 
Display posts from previous:  Sort by  
Post new topic Reply to topic  [ 6 posts ] 

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum

Search for:
Jump to:  
cron
Theme designed by stylerbb.net & programy © 2008
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
[ Time : 0.281s | 11 Queries | GZIP : Off ]
All times are UTC - 5 hours